27 kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om een nieuw, tijdelijk kunstwerk te maken op een bijzondere locatie in de IJsselvallei. Eén van hen in Wilma, haar project: Veeneiken 1.
In 2013 is het Ruimte voor de Rivier project begonnen met het uitgraven van de geulen langs de IJssel bij Zwolle. Tijdens het uitgraven van de geulen kwamen oude eiken tevoorschijn die 2000 jaar lang geconserveerd zijn gebleven onder een laag veen. Een groot aantal bomen zijn door beeldend kunstenaar Wilma Wilbrink opgeslagen. Meer dan de helft van deze bewaarde veeneiken hebben meegedaan aan een onderzoek van prof. dr. Esther Jansma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Jansma heeft aan de hand van het groeipatroon van de eiken onderzoek gedaan naar de overstromingen in het eerste millennium van onze jaartelling. Het onderzoek is in september 2020 gepubliceerd (bron).
Door dit wetenschappelijk onderzoek heeft Wilbrink zich er nog meer van laten overtuigen dat deze bomen bijzonder materiaal zijn en wist ze waarom ze alle verzaagde stukken en planken van de bomen zorgvuldig genummerd en opgeslagen heeft. In 2023 heeft Wilbrink de veeneiken tien jaar onder haar hoede.
Na tien jaar is het tijd om de rijke historie van de veeneiken weer terug- en door te geven aan het IJssellandschap en haar bewoners. Te beginnen op de vindlocatie aan de IJssel bij Zwolle. In 2023 tijdens de IJsselbiënnale (met als thema aarde), wil Wilbrink op het water van de geulen (de exacte vindplaatsen van de eiken) de oude donkere wortel boomstronken terugbrengen op haar vindplek. Drie donkere, twee duizend jaar oude, wortelboomstronken zullen gedragen worden door drie drijvende plateaus van jonge lichte eiken (ook afkomstig uit de IJsselstreek). In een kast op de oever (van jong blank eiken) zullen een groot aantal door Wilbrink onderzochte objecten veeneik bewaard worden. De kijkers openen de kast en gaan de goed geconserveerde, bijna zwarte, binnenkant van de veeneiken (met verschillende data) van dichtbij bekijken. Zij worden uitgenodigd om in te zoomen op de groeilijnen, de dendrochronologie, het materiaal van de veeneiken.
Vanuit deze locatie zullen de veeneiken doorgegeven worden aan de toekomst. Wilbrink wil gedurende de IJsselbiënnale het materiaal van de eiken doorgeven aan belangstellenden, bewoners en ondernemers. Opdat het materiaal duurzaam ingezet kan worden. Zo kunnen tijd, historie, ruimte en toekomst tijdens de IJsselbiënnale van 2023 samenvallen.
Zie verder LinkedIn bericht van Wilma Wilbrink of Website IJsselbiënnale 2023.
Locatie: Vreugderijk brug Zwolle
Hieronder een paar foto's van de opening van de expositie, 17-06-2023.
Via de QR code kun je nog veel meer info over het project lezen en bekijken.
Links Wilma, en rechts prof. Bazelmans (hoofd Archeologische Rijksdienst voor het cultureel erfgoed) die een korte lezing hield over dendrochronologie. Op de achtergrond de drie oude veeneiken, op vlotten.
Reactie plaatsen
Reacties